Davčni obračun za normirance

Kot se za začetek leta v podjetniškem okolju spodobi, smo v marcu organizirali tradicionalno delavnico oddaje davčnega obračuna za espejevce normirance.

Ja, prav ste slišali! Če dovolj pozorno spremljate naše novičke in se do časa prijavite na eno najhitreje zasedenih delavnic, boste davčni obračun lahko oddali sami, z brezplačno strokovno pomočjo.

Trinajst udeležencev se je dvanajstega marca ob 17. uri udobno namestilo v naši predavalnici, priklopilo na eDavke ter pripravilo na akcijo.

Računovodkinja nas je najprej popeljala skozi teoretični del, ki je napovedal nekoliko bolj boleč obračun kot nam je bil znan iz prejšnjih let. Zakaj? Ker se je lani prenovil Zakon o dohodnini!

Osvežimo si spomin …

ESPEJEVCI, za katere velja, da jebila v davčnem letu, za katero se ugotavlja davčna osnova, pri zavezancu obvezno zavarovana (na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve) vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet (9) mesecev:

 • do 50.000 EUR letnega prihodka normirani odhodki znašajo 80%,
 • med 50.000 in 100.000 EUR pade ta delež na 40%,
 • nad 100.000 pa je, kot doslej, 0% (za dobiček šteje celoten znesek presežka).

ESPEJEVCI, KI NE IZPOLNJUJEJO ZGORNJEGA POGOJA (popoldanci avtomatsko pašejo sem, RAZEN če imajo nekoga zaposlenega, ki pogoju ustreza):

 • do 12.500 EUR letnega prihodka normirani odhodki znašajo 80%,
 • med 12.500 in 50.000 EUR pade ta delež na 40%,
 • nad 50.000 pa je, kot doslej, 0% (za dobiček šteje celoten znesek presežka).

Zaostritev tega pogoja (včasih je bilo »5 mesecev«) ima večji pomen oz. učinek na samozaposlene, saj, kljub »polnem« s.p.-ju, v nekaterih primerih podjetnik ne izpolnjuje tega pogoja in je obdavčen kot »popoldanski«.

Kaj to pomeni za posamezne skupine podjetnikov?*

 1. Bodoči espejevci:

Prvega aprila odpelje zadnji vlak za možnost 9-mesečne neprekinjene zaposlitve za polni delovni čas. Torej, kdor se samozaposli po 1. aprilu, bo v tistem davčnem letu svoje izračune baziral na opciji 2.

 • Podjetniki, ki s.p. v tekočem letu zaprejo:

Če s.p. zaprete pred dopolnjenimi devetimi (9) meseci neprekinjene zaposlitve za polni delovni čas, bo za vas veljala strožja obdavčitev.

 • Sprememba iz polnega v popoldanski s.p. ali obratno:

Če želite prestrukturirati s.p., pa to storite na način, da obdobje samozaposlitve ne sovpada s temnimi področji v prej omenjeni tabeli, boste obdavčeni na način, opisan v opciji 2.

 • Tisti, ki koristijo daljšo bolniško oz. porodniško/starševsko odsotnost:

Če zanje drži, da je na s.p. za polni delovni čas obvezno zavarovana vsaj ena oseba neprekinjeno vsaj 9 mesecev, obvelja prva opcija – do 50.000 EUR se priznava 80% odhodkov.

 • Osebe, ki uveljavljajo starševsko varstvo:

Z odločbo CSD se espejevcu, ki uveljavlja starševsko varstvo, spremeni zavarovalna podlaga –krajši delovni čas. Če starševsko varstvo uveljavlja na način, da obdobje zaposlitve za polni delovni čas ne sovpada s temnimi področji v prej omenjeni tabeli, bo obdavčen po opciji 2.

* Opisani so le najpogostejši primeri.

Izračunali smo vse mogoče različne variante in kombinacije, s solznimi očmi (#alergije) smo predelali dejstvo, da se »tapridnim« zvišajo tudi prispevki (ja, res, ker se računajo na podlagi dobička, ki je po novih izračunih hitro visok) in prešli iz teorije na prakso. Še dobro!

Step-by-step oddaje davčnega obračuna ne bomo opisovali. Pridi na delavnico za izkušnjo iz prve roke!

Fun fact za konec: Če ugotoviš, da si na oddanem davčnem obračunu naredil_a napako, ga lahko popravljaš do onemoglosti! Ne le lahko, moraš ga. Magar čez eno leto.

Se vidimo marca 2025?

Preberi še …

20.12.2023 | 2 ' branja
Dijaki Šolskega centra Kranj na obisku
Nives Justin
6.2.2024 | < 1 ' branja
Gremo ven na Ravnateljsko akademijo
Taja Nograšek
26.7.2018 | 5 ' branja
Odpirate s.p.? Mi lahko pomagamo!
Nives Justin