Kriptovalute – pot do hitrega zaslužka?!

OK, ko te babi vpraša kaj je bitcoin in kje naj s svojo borno penzijo kupi bitcoin, pol veš da neki ni ok. Kriptovalute manija je zajela Slovenijo (ker smo mičkeno bolj počasni od ostalih 🙂 ). Kriptovalute in kriptosvet nas obdajajo povsod: poleg svečk, kruha in čokoladice, na Petrolu kupiš še Bitcoine. Ker cena Bitcoina (in nekaterih drugih valut) še kar raste in presega vse napovedi, se beseda kriptovalute zelo veliko krat omenja kot potencial hitrega in enostavnega zaslužka. Pa je res tako?

Nakup kriptovalut so potrošniku res olajšali in približali. Ampak kaj, ko to ni navadna srečka. Ko moraš poskrbeti za varnost, se spoznati s kriptosvetom, večini pa se ne da prebirati dolgih strani na internetu o elektronskih denarnicah, varnosti, ICOtih, digitalnih ključih ipd. Na Facebooku se vsi kripto začetniki lahko včlanite v skupino Kriptovalute – Slovenska Blockchain Skupnost – Bitcoin.si, kjer ob ponedeljkih ni neumnih vprašanj. Sicer začetniki zelo težko sledimo pogovorom ostale dneve, ko poizkušamo razvozlavati posamezne kripto izraze. In ker se velikokrat pojavijo začetniki z vprašanjem: “Kako vstopiti v kripto svet?”, je uporabnik Rok Černec prijazno zapisal nekaj osnovnih pravil, ki jih z njegovim dovoljenjem objavljamo.

Torej Kripto svet za dummye :):

1. Najprej si preberi o blockchain, razumi kako vse deluje (vsaj osnove) in preveri kako se primerno zavarovati – priporočam, da si pregledaš naslednje strani: “Bitcoin for Beginners“, lahko prebereš tudi kakšno njegovo knjigo. Vedi, da so blockchain transakcije ireverzibilne, ko so enkrat zapisane in te lahko kakšna tudi ne-trading napaka stane več, kot pa kakšna trading.
2. Če ti kdo obljublja 100% zagotovljen zaslužek z kriptovalutami – run away. Nič ni zagotovljeno.
3. Prav tako, če mora nekdo nabirati refferale za njegov najboljši “blockchain” projekt (veliko kripto projektov nima popolnoma nič skupnega z blockchain), le uporabljajo trenutno evforijo, da naučijo nove ljudi na velike številke in možnosti hitrega zaslužka.
4. Čez noč ne boš milijonar.
5. Tudi čez mesec ne.
6. Ne izposojaj si denarja / ne jemlji kreditov za vlaganje v kriptovalute.
7. Vloži samo toliko, kot si pripravljen izgubiti in boš še vseeno lahko mirno spal (svojega denarja).
8. Na začetku (dokler ne spoznaš trga) ne vlagaj v neke shitcoine, ki čez noč gredo gor za 300% – ponavadi (ne vedno) gre za visoko ne-likvidne kovance (par 10k eur trading-a na dan, preveri CoinMarketCap koliko je dejansko kovanec likviden) in, če nisi kupil pred vsem tem, ne hodi notri, ko je na vrhu – po vsakem takem hitrem vzponu ponavadi sledi boleč padec.
9. Preden kupiš kakšen altcoin naredi dober research – kdo je ekipa, ali je aktiven razvoj, kaj hočejo doseči, niso le muha enodnevnica …
10. Če gre tvoja investicija za 20% dol ni konec sveta in to ne pomeni, da je celoten kriptosvet piramidni sistem ali scam – kripto je visoko volatilen trg v katerem se najboljši trejderji napajajo ravno na strahu drugih (predvsem začetnikov).
11. Na mnenjalnicah puščaj samo toliko s koliko misliš trgovati, ostalo si prenesi na svoje osebne privatne ključe.
12. Zastavi si kratkoročne in dolgoročne cilje in investicije – ne postani pohlepen.
13. Razmišljaš s svojo glavo – če nekaj prebereš na kakšni strani še ne pomeni, da je vse res. Obstajata tako imenovana “shill” in “FUD“. Predvsem velja za kakšne Reddit teme, Slack / Discord kanale, YouTube kanale, Twitter P&D userje … tudi novice na večjih straneh. Vedi, da ponavadi imajo te osebe/grupe/korporacije svoje interese (hočejo za določen kovanec, da raste ali da pada odvisno kaj hočejo – prodati ali akumulirati).
14. Vsaka šola nekaj stane – uči se iz svojih napak, jih analiziraj in jih eliminiraj v prihodnje. Ne postani preveč emocionalen, če misliš dnevno trgovati – večji delež trga krojijo bot-i, ki jim je prav malo mar ali si ti v plusu ali minusu.
15. Ne razmišljaj o “could have, would have, should have” – če nekaj nisi naredil je to mimo in ne zapravljaj cajta za sekirancijo zakaj nisi tistega kupil ali prodal, da bi danes lahka imel 200% več.
16. Vedno si naredi varnostne kopije privatnih ključev (paper wallet, kriptirani USB ključki, … ), pri večjih zneskih definitivno nakup Ledger-ja oz. drugih hardverskih rešitev. Nikoli jih ne shranuj v kakšne nekriptirane oblačne podatkovne rešitve / strežnike, ne pošiljaj si jih po epošti ali bog ne daj na namizje v službi v nekriptirano datoteko prosimukradimojekovance.txt. Glede na naravo kriptografije in blockchain koncepta ni gumba ‘pozabil sem svoje geslo / izgubil svoj privatni ključ’ – kar je izgubljeno je po vsej verjetnostni izgubljeno za vedno.
17. HODL.

Hvala Rok 🙂

Preberi še …

20.5.2020 | < 1 ' branja
Coworkerski gugalnik - vlog na blogu
Nives Justin
12.12.2022 | 2 ' branja
Kovaških pravljičnih 7 let
Nives Justin
26.7.2018 | 5 ' branja
Odpirate s.p.? Mi lahko pomagamo!
Nives Justin