MESNA PRAKSA Z LUKOM IZ “MADCOW” – biftek in steaki že za zajtrk

V podjetniškem inkubatorju Kovačnica Kranj smo 14. marca 2024 gostili Luko Cenclja, ustanovitelja podjetja Mad Cow Steaks d.o.o., ki se ukvarja z distribucijo vrhunskih mesnih izdelkov. Kranjčani smo jih prvič zaznali v prednovoletnem času, ko so lokalni mesni trg razburkali z vrhunskim tatarskim biftkom.

Luka Cencelj: »Podjetje smo zaštartali, ker radi dobro jemo«

Luka je z nami delil svojo zgodbo o ustanovitvi Mad Cow Steaks d.o.o, ki se je začela kot odgovor na pomakanje kvalitetne mesne ponudbe v Kranju, predvsem na področju govejega mesa. Popeljal nas je skozi vse pasti in trike prehranskega posla, od različnih standardov, inšpekcij, do primernih prostorov in potrebne opreme. Razpravljali smo tudi o tem, kako pomembno je graditi močne odnose z dobavitelji in strankami, ter kako inovativne tržne strategije lahko pomagajo pri rasti podjetja. Na začetku pa še vedno najbolj vžge stari dobri telefonski klic.

Skrivnosti priprave najboljšega tatarskega bifteka

Eden izmed vrhuncev dogodka je bil, ko nam je Luka zaupal skrivnosti priprave najboljšega tatarskega biftka, brez katerega ne minejo slovenski decembrski prazniki. Poudaril je pomen izbire svežega, kakovostnega mesa ter pravilne tehnike rezanja in začinjanja. Najboljši tatarski biftek se pripravi iz izbranih kosov sveže mlete govedine, ki mora biti hladna, skoraj ledena, preden jo zmešamo z ostalimi sestavinami. Odličen izdelek smo imeli možnost preizkusiti tudi v praksi na dogodku.

Različni kosi mesa in procesi zorenja

Luka je prav tako predstavil različne kose mesa in njihovo uporabo, ker govedina ni samo za v župo! Razložil je, kako pravilno izbrati in pripraviti najboljše steake, od ribeyeja do stripa in Slovencem manj poznane picanhe. Posebno pozornost je posvetil procesom zorenja mesa, ki so ključni za dosego popolne mehkobe in okusa. Suho zorenje mesa, pri katerem se meso hrani pri kontrolirani temperaturi in vlagi, lahko traja več tednov in daje mesu edinstven, bogat okus. In prav na suho zorenje pri Mad Cowu stavijo v prihodnosti, tako da že komaj čakamo da poizkusimo nove izdelke iz njihovega kvalitetnega repertoarja.

Vi pa skrbno spremljajte Kovačnico, kjer se vedno kaj dogaja. Enkrat mesečno se lahko najeste novega znanja na podjetniškem zajtrku ali tedensko obiščete katerega od številnih zanimivih dogodkov.  

Preberi še …

4.5.2022 | 5 ' branja
ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU – Q&A
Taja Nograšek
19.1.2024 | 2 ' branja
Baffi
Taja Nograšek