Najugodnejše banke za potencialne podjetnike

Na točki SPOT svetovanje Gorenjska smo kontaktirali 9 bank in primerjali njihovo ponudbo poslovnih računov ter preverili katera banka je za podjetnika, ki šele začenja svojo poslovno pot, najbolj ugodna. To je tudi eno izmed najbolj pogostih vprašanj, ki ga postavijo podjetniki začetniki takoj, ko na SPOT-u registrirajo svoje podjetje.
[su_spacer]

Odpiranje transakcijskega računa je na bankah brezplačno, prve večje razlike pa se že kažejo pri stroških, ki jih banka zaračuna za vodenje računa. V spodnji tabeli smo primerjali stroške pri vodenju in zaprtju računa, prav tako smo pregledali stroški povezane s pristopom k e-bančništvu, zanimala nas je tudi cena dviga na bankomatih in koliko posamične banke zaračunavajo provizije na plačilo. Dotaknili se bomo tudi vprašanja ali banke odpirajo poslovne račune komitentom, ki prihajajo iz tujine.

Vodenje in zaprtje računa

Najbolj ugodno ceno 3 eur, za mesečno vodenje računa ima Banka Intesa Sanpaolo, takoj za njo je Primorska hranilnica, 3,50 eur. Delavska hranilnica je na tretjem mestu, ki za isto storitev zaračuna 4,30 eur. Najdražjo postavko ima Addiko bank, 7 eur nato ji sledi banka NLB, ki za mesečno vodenje zaračuna 6,80 eur.

Večina bank za zapiranje poslovnega računa, zaračuna približno 30 eur. Medtem, ko ima Deželna banka Slovenije to storitev brezplačno v primeru, da je bi račun odprt vsaj 12 mesecev. Delavska hranilnica vam bo za zaprtje računa zaračunala 21 eur, Primorska hranilnica pa 25 eur.

E-bančništvo

Nekatere banke poleg mesečnega stroška za spletno bančništvo, zaračunavajo še pristopnino medtem, ko se ostale banke za enkrat še niso odločile, da bi to storitev zaračunale. Mednje spadajo banke: Primorska hranilnica, Addiko bank, Lon in Banka Intesa Sanpoalo. Najdražjo pristopnino vam bo zaračunala Gorenjska Banka, 33,37 eur, takoj za njo pa je banka NLB, 30 eur.

Banka Intesa Sanpaolo ima v svojem osnovnem poslovnem paketu brezplačno pristopnino spletne banke, kot tudi brezplačno spletno in mobilno bančništvo medtem, ko vam bodo ostale banke obe storitvi posebej zaračunale. Gorenjska banka vam bo za spletno banko zaračunala največ, 6 eur, vendar ima tako kot Banka Intesa Sanpaolo za podjetnike zelo ugodne pakete, kjer je ta strošek že vključen v posameznih paketih. Delavska hranilnica (pristopnina  5 eur) je takoj za Banko Intesa Sanpoalo (brez pristopnine) druga najbolj ugodna, ki za spletno banko računa 1,30 eura.

Cena dviga na bankomati, v Sloveniji se pri bankah giba od najnižje cene 0,50 eur, pri Primorski hranilnici pa do najvišje cene do 1,88 eur, v Novi KBM.

Kar se tiče provizije na plačili do 50.000 eur, preko elektronskega standardnega naloga, ima Deželna banka Slovenije najnižjo ceno, 0,40 eur/nalog, takoj za njo sta Delavska hranilnica in Primorska hranilnica z 0,50 eur/nalog. Hranilnica Lon ne zaostaja veliko pri njih boste za isto storitev plačai 0,62 eur/nalog. Najdražje boste plačali pri bank NLB in Addiko bank, kjer računajo 1 eur/nalog.

Poslovni računi za tujce

Zadnje čase so banke zelo previdne pri odpiranju poslovnih računov tujcem, še posebej tistim, ki niso v EU oz. prihajajo iz »visoko tveganih držav« (kamor spada že recimo Romunija). Nova KBM v skladu s trenutno poslovno odločitvijo tujim pravnim osebam ne odpirajo računov. V Delavski hranilnici lahko referent, če oceni tveganje pri pogovoru s stranko, odkloni odprtje računa. Prav tako Deželna banka Slovenije, poslovne račune tujcem odpirajo le na podlagi individualne obravnave.

Če upoštevamo spodnjo tabelo, je na prvi pogled najbolj ugodna banka Deželna banka Slovenije, ampak le zato, ker ne zaračunajo nadomestila za zapiranje poslovnega računa, če je bil račun odprt vsaj 12 mesecev. V primeru, da upoštevamo strošek mesečnega vodenja računa, je na prvem mestu najbolj ugodna Banka Intesa Sanpaolo, ki ima tudi brezplačno uporabo spletne banke, če upoštevamo njihov osnovni poslovni paket. Ima pa eno izmed najvišjih cen, ko gre za ceno dviga na bankomatih in plačilo provizije do 50.000 eur. Na drugem mestu je Primorska hranilnica in na tretjem Delavska hranilnica.

Najbolj »ugodna« banka še ne pomeni, da je tudi najboljša dobra banka

Pri izbiri banke je pomembno, da se potencialni podjetnik zaveda kolikšen bo njegov promet poslovanja in dobro razmisli kaj želi od banke. Namreč dobra banka je tista banka, ki zna poskrbeti za podjetnika skozi celo rast njegovega podjetja in da je hitro odzivna ter

zagotavlja hitro in učinkovito storitev. Še posebej za podjetnika začetnika je pomembno, da imajo v banki podkovanega svetovalca, ki lahko strokovno svetuje, razume poslovanje podjetnika in bo znal predlagati učinkovite rešitve ter možnosti za izboljšave.

Večina bank se zaveda določenih potreb, ki jih potrebuje podjetnik na začetku svoje poslovne poti in imajo za njih pripravljene posebne poslovne pakete, ki so občutno ugodnejši od stalnih bančnih tarif.

Ob zbiranju podatkov za članek, nas je razveselil odziv nekaterih bank, ki so podale iniciativo za sodelovanje z SPOT Gorenjska in so se tudi že uspešno vključile v SPOT aktivnosti, kar potrjuje dejstvo, da so banke vedno bolj trudijo razumeti podjetnika in mu omogočiti čim bolj lažje bančno poslovanje.

Preberi še …

22.3.2023 | 4 ' branja
NOVE PODJETNIŠKE PRILOŽNOSTI
Taja Nograšek
4.5.2022 | 5 ' branja
ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU – Q&A
Taja Nograšek