Kaj je Kovačnica danes?

Kovačnica danes ni samo coworking prostor. Kovačnica je podjetniški inkubator in skupnost, ki (mladim) podjetnikom iz širšega področja Gorenjske nudi vse potrebno za hiter, učinkovit in cenovno ugoden vstop v svet podjetništva. Pri nas lahko najamete (so)delavni prostor, dobite pomoč vrhunskih podjetniških mentorjev, registrirate svoje podjetje ali obiščete katero od številnih izobraževalnih delavnic, in še in še. #podjetniškilunapark

Ker smo proaktivni pri pridobivanju EU sredstev so naši programi in dejavnosti večino brezplačne, na njih pa ste dobrodošli prav vsi, saj želimo tudi na ta način dvignit zavedanje o pomenu in vlogi podjetnosti za človekov in družbeni razvoj.

Kovaška ekipa. 7. RD 2022

Za Kovačnico radi pravimo da je kul plac, kjer so kul ljudje, ki počnejo kul stvari.
Obišči nas in se prepričaj da je temu res tako.

Naša zgodba

Pisalo se je leto 2015. Gospodarska situacija ni bila ravno rožnata, brezposelnost mladih v Sloveniji je bila precej visoka. Svetle (bližnje) prihodnosti si ni bilo obetati. A, kot pravijo, vsaka kriza je hkrati priložnost za inovativne posameznike in prodorne ideje. Coworking prostori so bili tedaj že dodobra uveljavljen koncept v Evropi, pa tudi v Ljubljani je že obstajalo nekaj prostorov, ki so gojili tak način dela. Na Gorenjskem tovrsten pristop še ni bil prav dobro poznan; freelancerje se je namreč še vedno gledalo malo postrani. Poleti 2015 je zavoljo sprememb stekla akcija z namenom Gorenjskim podjetnikom omogočiti prostor za delo, razvoj idej in mreženje ter zagotavljati podporo na njihovi poslovni poti.

Pobudniki Kovačnice na otvoritvi

Mestna občina Kranj se je povezala z iniciativo prodornih mladih Kranjčanov in tako so, na začetku v svežih poletnih jutrih, kasneje ob vročih popoldnevih, začeli nastajati načrti za gorenjski coworking center. Kmalu se je izkristalizirala lokacija – stavba stare Trgovske šole na Planini – malo kasneje pa še naziv. Nastala je »Kovačnica«, katere ime se je do danes že dobro zasidralo med podjetniško skupnostjo na Gorenjskem ter s seboj potegnilo tudi nekaj zabavnih anekdot: recimo, ko je kdo pri nas želel nabrusiti sekiro – ker je slišal, da to občina sofinancira :). Naknadno je v projekt vstopila Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj, ki je doprinesla podjetniške izkušnje in finančna sredstva EU kohezijskih skladov za zagon podjetniškega programa. Tako je Kovačnica dobila svojega ata in mamo in z njima vse potrebno za rast in razvoj :).

Tiskovka na otvoritvi 2015

Jesen je minila v znamenju priprav na otvoritev in v novembru 2015 je Kovačnica še uradno zaživela. S skromnimi začetki, a z velikimi ambicijami, ki jih ni pokopalo niti dogajanje na naših delavnicah v prvih mesecih (na katerih število udeležencev ni ravno dosegalo dvomestnega števila, no … včasih niti do številke 3 nismo prilezli :). Kovačnica je počasi začela svojo organsko rast in še vedno vsako leto na obletnici predstavimo kako novost, prerežemo slavnostni trak ali napovemo nove aktivnosti. Število uporabnikov, obiskovalcev in coworkerjev je raslo, s tem pa tudi prostorske potrebe. Kako steno je bilo vmes treba podreti, kako pobeliti na črno, tu in tam kaj novega dodati; tako da smo se kmalu razširili čez celotno prvo nadstropje stare trgovske šole, na Župančičevi ulici 22 v Kranju. #rabimovečplaca

Vmes smo se iz coworking prostora prelevili v podjetniški inkubator, kar pomeni več poudarka na  start-upih in inovativnih podjetjih s potencialom rasti. In nadstropje na Župančičevi ulici 22 je kmalu postalo premajhno za vse naše aktivnosti. Skupaj z Mestno občino Kranj smo nemudoma pričeli iskati rešitev naše prostorske stiske in jo naposled našli v stavbi nekdanje glavne pošte v centru Kranja, katere večji del je že nekaj let sameval.

Kovaška ata in mama, MOK in BSC Kranj, sta ponovno združila moči, pripravila projekt ter zagotovila evropska sredstva za nakup stavbe in sodobno prenovo. V oktobru 2022 je večja in lepša Kovačnica odprla svoja vrata na novi lokaciji na Poštni ulici 4 v središču Kranja. Tu je potencialnim in mladim podjetnikom sedaj na voljo 40 sodelavnih mest, 14 samostojnih pisarn, 2 kletna laboratorija, širok nabor svetovalnih storitev, navdihujoče delavnice, močna mentorska mreža ter odlična energija in dobra družba.

Otvoritev 19. 11. 2015

Selitev v nove, večje, lepše prostore, 18. 10. 2022

17.4.2024 | 3 ‘ branja
Zaključna konferenca #SCHOOL21
Taja Nograšek
16.4.2024 | 3 ‘ branja
ZAKLJUČEK PODJETNIŠKE AKADEMIJE ZA MLADE 2.0
Taja Nograšek
11.4.2024 | 2 ‘ branja
PRAKSA V FLAŠKI z Gajo & Lukom iz Njamita
Taja Nograšek