Naša zgodba

Pisalo se je leto 2015. Gospodarska situacija ni bila ravno rožnata, brezposelnost mladih v Sloveniji je bila precej visoka. Obeti za prihodnost niso bili ravno svetli. A kot pravijo, vsaka kriza je tudi priložnost za inovativne posameznike in prodorne ideje. Coworking prostori so bili tedaj že dodobra uveljavljen koncept v Evropi, pa tudi v Ljubljani je že obstajalo nekaj prostorov, ki so gojili tovrstni način dela. Na Gorenjskem sam koncept še ni bil ravno dobro poznan. Freelancerje se je še vedno gledalo malo postrani 😊. Poleti 2015 je tako stekla akcija, da se to spremeni in da tudi Gorenjskim podjetnikom omogočimo prostor za delo, razvoj idej, mreženje in podporo na njihovi poslovni poti.

Pobudniki Kovačnice na otvoritvi

Mestna občina Kranj se je povezala z iniciativo prodornih mladih Kranjčanov in tako so na začetku v svežih poletnih jutrih, kasneje pa ob vročih popoldnevih, začeli nastajati načrti za gorenjski coworking center. Kmalu se je izkristalizirala lokacija, stavba stare Trgovske šole na Planini, malo kasneje pa tudi ime. Kar hitro smo se odločili za ime »Kovačnica«, ki se je do danes že dobro zasidralo med podjetniško skupnostjo na Gorenjskem, prinesel pa nam je tudi nekaj zabavnih anekdot, ko je kdo pri nas želel nabrusiti sekiro – ker je slišal, da to občina sofinancira 😊. Kmalu je v projekt vstopila tudi Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj, ki je s seboj prinesla podjetniške izkušnje in finančna sredstev EU kohezijskih skladov za zagon podjetniškega programa. Tako je Kovačnica dobila svojega ata in mamo – vse potrebno, da je imela možnost za rast in razvoj 😊.

Tiskovka na otvoritvi 2015

Jesen je minila v znamenju priprav na otvoritev in v novembru 2015 je Kovačnica tudi uradno zaživela. Najprej skromno, a z velikimi ambicijami, ki jih ni pokopalo dogajanje na naših delavnicah v prvih mesecih, ko število udeležencev ni ravno dosegalo dvomestnega števila, no … včasih niti do številke 3 nismo prilezli 😊. Kovačnica je organsko rasla in vsako leto na obletnici predstavimo kako novost, prerežemo kakšen slavnostni trak ali napovemo nove aktivnosti. Število uporabnikov, obiskovalcev in coworkerjev se je širilo, s tem pa tudi potreba po več prostora. Kako steno je bilo vmes treba podreti, kako pobeliti na črno, kaj novega dodati, tako da danes Kovačnica obsega že celotno prvo nadstropje stare Trgovske šole, na Župančičevi ulici 22 v Kranju. #rabimovečplaca

Otvoritev 19. 11. 2015

Za Kovačnico radi pravimo da je kul plac, kjer so kul ljudje, ki počnejo kul stvari.
Obišči nas in se prepričaj da je temu res tako.

Kaj je Kovačnica danes?

Kovačnica danes ni samo coworking prostor. Kovačnica je skupnost, ki (mladim) podjetnikom iz širšega področja Gorenjske nudi vse potrebno za hiter, učinkovit in cenovno ugoden vstop v svet podjetništva. Pri nas lahko najamete (so)delavni prostor, dobite pomoč vrhunskih podjetniških mentorjev, registrirate svoje podjetje ali pa obiščete katero od številnih izobraževalnih delavnic.

Ker smo proaktivni pri pridobivanju EU sredstev so naši programi in dejavnosti večino brezplačne, na njih pa ste dobrodošli prav vsi, saj želimo tudi na ta način dvignit zavedanje o pomenu in vlogi podjetnosti za človekov in družbeni razvoj.

Kovaška ekipa na 4. RD 2019

Na voljo imamo 33 sodelavnih mest, 4 manjše pisarne, učilnico in prostore za podjetniško svetovanje in registracijo podjetij. Upamo pa, da bomo lahko tudi te številke in nabor aktivnosti, kmalu še razširili.