Praznujemo 15 let spodbujanja podjetništva: uspeh programa “Erasmus za mlade podjetnike”

Evropska komisija s ponosom obeležuje 15. obletnico programa Erasmus za mlade podjetnike (EYE), prelomne pobude, katere namen je oblikovati prihodnost podjetništva v Evropi. EYE spodbuja mednarodno sodelovanje, bogati podjetniške veščine in pospešuje inovacije.

Program zagotavlja novim in potencialnim podjetnikom edinstveno priložnost za mednarodne izmenjave, ki so namenjene uresničevanju inovativnih idej. Ne le, da pomaga premagati začetne ovire pri ustanavljanju in vodenju podjetja, temveč tudi olajšuje internacionalizacijo malih in srednje velikih podjetij (MSP) in poslovna partnerstva.

Udeleženci pridobijo neprecenljivo usposabljanje na delovnem mestu in razvijajo svoje podjetniške spretnosti s sodelovanjem z izkušenim podjetnikom gostiteljem v tujini, ki traja od 1 do 6 mesecev. EU ponuja finančno podporo za kritje potnih stroškov in stroškov bivanja, kar zagotavlja dostopnost.

Izkušeni podjetniki gostitelji imajo koristi na strani novih perspektiv in znanj, ki jih prinašajo motivirani mladi podjetniki. To sodelovanje jim odpira vrata za raziskovanje inovativnih idej, ki lahko povečajo njihovo poslovanje, omogočajo internacionalizacijo, olajšajo dostop do novih trgov in sklepanje novih partnerstev, kar še poveča njihovo konkurenčno prednost.

Do zdaj je bilo v okviru programa vzpostavljenih skoraj 12.000 poslovnih izmenjav v več kot 45 državah. Leto 2023 je z več kot 5.000 prijavami doseglo zgodovinsko najvišjo raven, kar dokazuje izjemen uspeh programa. Program EYE je zelo dobro sprejet, saj ga priporoča 98 % novih podjetnikov, 92 % udeležencev pa ohrani stike tudi po izmenjavi.

Program podpirajo številne posredniške organizacije po vsej Evropi.
Evropska komisija si še naprej prizadeva za krepitev programa EYE v prihodnosti, da bi še naprej podpirala nove podjetnike in prispevala k odpornemu in inovativnemu evropskemu poslovnemu ekosistemu.

Obetavne podjetnike in izkušene lastnike podjetij vabimo, da se pridružijo tej uspešni skupnosti in postanejo del zgodbe o uspehu programa EYE.

Več informacij o tem, kako se prijaviti ali sodelovati, najdete na spletni strani programa Erasmus za mlade podjetnike www.erasmus-entrepreneurs.eu.

Preberi še …

14.9.2017 | 4 ' branja
Gremo po izkušnje!
Nives Justin
15.2.2024 | 2 ' branja
POCUKRANA PRAKSA z Emo Koselj
Taja Nograšek
19.1.2024 | 2 ' branja
Baffi
Taja Nograšek