Čvek s Kovačico Nino

Nina se na kratko predstavi. ?

Nina Malovrh iz Kranja je lokalna punca in po poklicu industrijska oblikovalka. Nina, a to je vse kar boš povedala o sebi? Aja, pa mačko Frizo Bizo imam! ?

Zakaj si se odločila za ta poklic?

Ful je dobro delati stvari, ki na začetku oziroma pred idejo sploh še ne obstajajo. Ideja najprej nastaja na papirju, potem pa ta »slikica« dobi 3D podobo in se materializira. Nato sledi najboljši del: proizvaja se na stotine in stotine kosov! Kaj je mala Nina želela biti, ko bo velika? Mislim, da sem želela imeti zavetišče za mačke (#crazycatlady ?). Za poklic sem se začela zanimati v srednji šoli, ko sem probala bit »praktična«. Mislim, ko probaš najti en »proper job«. Ne, to niso bili moje otroške sanje, čeprav sem svoj čisti prvi produkt izoblikovala že v vrtcu: avtomat za bonbone! V avtomat si dal papirnati kovanec, ven pa ti je vrgel bonbon.

Kako se izobraziš za industrijsko oblikovalko?

Narediš sprejemne izpite na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Jaz sem študirala še po ne-bolonjskem sistemu, mislim pa, da je študij zdaj klasičen 3+2. Če si zelo priden, greš med študijem na kakšno izmenjavo (Erasmus) v tujino, kar je nadvse dobrodošlo. Če je »ambicioznost« tvoje srednje ime, pa vpišeš še kakšen dodaten magisterij.

P. S. Nina je magistrirala na londonski University for the Creative Arts.

Tri lastnosti dobre industrijske oblikovalke:

  • Treba je biti razgledan in imeti širino (ne smeš biti ozko usmerjen): spremljati svet okoli sebe.
  • Zavedanje, da nikoli ne oblikuješ zase, ampak za uporabnika. »Nikoli ne narediš nečesa zato, ker je meni tako všeč, ampak zato, ker si uporabnik/kupec tako želi.«
  • Ves čas razmišljat o izboljšavah! Ker to mi delamo. Mi ne delamo lepih stvari, mi rešujemo probleme.

Najboljša stvar poklica industrijske oblikovalke.

Da imaš ogromnoooooooo različnih projektov.  En dan oblikujem embalažo za mleko, drugi dan oblikujem športni nahrbtnik … Kater je bil najbolj nor produkt, ki si ga oblikovala? Nagrobne sveče! Zagotovo eden bolj zanimivih produktov v mojem naboru: mora biti ekološka, elektronska, še vedno »fancy«, ampak na koncu koncev še vedno nagrobna sveča.

Najslabša stvar tvojega poklica.

Nimaš stalnega urnika. Nikoli ni od 8ih do 16ih, velikokrat se dela tudi za vikende. Se ti zgodi, da imaš tovarno, ki ti proizvaja izdelek na Kitajskem in se moraš skoraj čez noč teleportirati na drug kontinent.  Moraš biti zelo prilagodljiv, dostikrat tudi na račun spanca.

Kje vse lahko delaš kot industrijski oblikovalec?

Jaz osebno sem »freelancerka«, delam v coworkingu Kovačnica in si naročnike iščem sama – na področjih, ki me zanimajo. V Sloveniji pa imamo še vedno veliko proizvodnih kapacitet, tovarn, ki potrebujejo oblikovalce (npr. dve steklarni, Gorenje, Elan …). Službo pa lahko najdeš tudi v agenciji oziroma oblikovalskih studiih. Delo se dobi!

Kakšna je prihodnost poklica: Je to iskan poklic?

Definitivno! Vedno nas bodo obkrožali izdelki, ki jih mora nekdo oblikovat. Vedno več je potrebe po dobro oblikovanih izdelkih, torej kakovostnih izdelkih. Poceni kitajska roba, ki je hitro uničljiva, ni več »in«. Ljudje si želijo lokalnega. ?

Kaj bi svetovala mladim, ki jih zanima ta poklic?

Probajte zagrabit čisto vsako priložnost. Mladi naj razmišljajo in delujejo kot oblikovalci. Če ti »fotr« reče: »Dej mi pošmekej rastlinjak!«, naj se lotijo s svojim pristopom! Če si je mama zaželela novega adventnega venčka, naj ji naredijo res inovativnega. Naj živijo hashtag: #samgreš. Vsaka neumnost, ki jo boš naredil pred kariero, ti bo tudi v poklicu prav prišla.

Povej nam še malo o tvojih izdelkih in slavni skledi Om Nom?

Prvi izdelki so bili za Rogaško slatino in flaška za mleko od Ljubljanskih mlekarn … Skleda Om Nom je prvi »fun« izdelek, ki sem ga naredila zase. Skleda je obliki človeškega želodca. S skledo ohranjamo zdrav odnos do hrane in pojemo ravno dovolj, da ne raztegnemo želodca. Si s to skledo na dieti? S to skledo nisi na dieti! Še en nasvet za mlade: Jej kar ti paše, samo ne se nažirat. ?

Kaj počneš v prostem času?

Poleg vzgoje mačk, zelo rada hitrostno rolam, surfam in kolesa furam!

Preberi še …

13.6.2023 | 3 ' branja
Ponosni gorenjski lipicanci
Taja Nograšek
23.5.2019 | 3 ' branja
Kovačnica pred poletjem
Nives Justin
3.1.2018 | 4 ' branja
Kriptovalute - pot do hitrega zaslužka?!
Nives Justin