Zakaj coworkanje

Nobena skrivnost ni, da število coworking prostorov po svetu, EU in celo v Sloveniji narašča in se je v letu 2017 zaustavila na neverjetnih 13.800 coworkingov. Podatkov za Slovenijo, vsaj točnih, ni ☺. In jasno je, da lahko s tremi kliki prideš do milijon razlogov zakaj je delo v coworking #kul. Mi pa bi s tabo radi delili naše izkušnje skoraj dveletnega coworkinga Kovačnica in izkušnje naši Kovačev.

Delovno okolje se spreminja in služb od 6.00 do 14.00 ni več – hvala bogu za marsikoga od nas ☺. Veliko je takih, ki so se za lastno poslovno pot odločili, ker druge opcije niso imeli, vse več pa je tudi takih, ki namenoma ohranjajo svojo delovno svobodo. Oboji največkrat delajo od doma (oz so delali, dokler se coworkingi niso razpasli kot gobe po dežju), ker je najem pisarne drag, ker največkrat potrebujejo le računalnik, ker je stroškov na začetku poslovne poti že tako čisto preveč. Problem pa je, ker se ti doma, po pričevanjih naših Kovačev, kaj hitro zgodi, da si cel dan v pižami – več dni zapored pižama party, da te prehitro premamijo razni delovni motilci: TV, hladilnik, skrolanje po telefonu, da samokontrola in samodisciplina hitro popustita, da imaš filing, da si v službi 24/7 oz. se služba nikoli ne konča. Najhujša pa je socialna izključenost oz osamljenost, ko je edini stik s soljudmi, pogovor z dostavljavcem hrane.

In zato so glavne prednosti dela v coworkingu:

  • Nizki stroški: when we say low, we mean low . V Kovačnici imaš tri možnosti najema sodelovnega prostora (z vsemi spodaj omenjenimi prednostmi): flex za tiste, ki delovni prostor potrebujete le občasno – do 10x v  mesecu (15€/mesec) in fix za tiste, ki delovni prostor potrebujete vsak dan (25€/mesec), premium za tiste, ki potrebujejo dostop 24/7 (29€/mesec).
  • Delitev službe in prostega časa: saj nam je jasno, da imate podjetniki vedno v mislih svoje podjetje, ste vedno na preži za novimi idejami in nikoli zares ne izklopite »službe«, pa vseeno, naj bo služba služba in dom dom! Ker sestanke s potencialnimi strankami voditi doma je res neprikladno in neprofesionalno. Pa itak se moraš vsaj v tem primeru dati iz pižame .
  • Sodelovanje! Sodelovanje vseh oblik: od deljenja idej, nadgradnje ideje s pomočjo »sodelavcev«, brezplačne medsebojne pomoči, viharjenja možganov v skupini, do skupnih poslov med coworkerji.
  • Fleksibilnost: potrebuješ delovni prostor samo en teden, dva tedna na mesec, vedno ali pa med poletjem sploh ne? V coworkingu se lahko izmišljuješ kakor te je volja, saj smo pri sklepanju najemnih pogodb reeeees fleksibilni. Kot presta, če ne celo bolj.
  • Večja učinkovitost/storilnost: kot smo že omenili je doma težko biti samodiscipliniran, v coworkingu pa te ostale pridne mravljice, ki neumorno pretepajo tipkovnice potegnejo, da si tudi ti priden/pridna.
  • Podporne dejavnosti: potrebuješ lokacijo za registracijo poslovnega naslova – damo soglasje, potrebuješ mentorja (saj, kdo ga ne?!) – zrihtamo, potrebuješ svetovanje glede registracije podjetja – mamo VEM svetovalca zate, bi v svojem podjetju rad dodal novo dejavnost – naredimo mi in podobne zadeve, da se ti raje posvetiš svojemu podjetju kot da se ubadaš s tem.
  • Mreženje: on pozna nekoga, ona nekoga drugega, spet tretji četrtega – v coworkingu se spleta ena taka čudovita mreža poznanstev, ki ti lahko koristijo, predvsem pa lahko tvoja poznanstva koristijo tudi drugim. Ker svet je res majhen, Slovenija pa sploh. Pridi in dodaj svoj piskrček.
  • Razni informativni in izobraževalni dogodki: v Kovačnici se res trudimo, da bi pokrivali zanimive teme, aktualne teme in pa predvsem dostavili tiste vsebine, ki manjkajo tebi. Imaš kakšno neuresničeno željo? Zaupaj jo nam!
  • Skupnost, skupnost, skupnost! Temu pa res dajemo velik pomen. Ja, smo resen in delovni prostor, vendar zabava je prav tako pomembna. V Kovačnici boš nedvomno spoznal/a nove sodelavce, potencialne poslovne partnerje, #KUL ljudi in tudi kakšnega novega prijatelja. Za boljše delovno vzdušje je medsebojno razumevanje/poznavanje nujno in če le moremo, prispevamo k temu maksimalno. Kovači se radi družimo, tudi izven delovnih ur, zato si skupaj ogledamo kakšno dobro podjetniško prakso (recimo Carniola brewery), organiziramo kakšen piknik ali jo mahnemo na vikend kampiranje. Prisežem #crossmyheartandhopetodie res se imamo KUL.
  • Ostali perksi: brezplačni parking, souporaba kuhinje, brezplačni internet (tudi v Kovačnici dosegamo zelo spodobne hitrosti), prostor za sestanke (tak – profi) in prostor za organizacijo lastnih dogodkov (po predhodnem dogovoru ti v Kovačnici omogočamo vse to – brezplačno), ČB printer, souporaba 24-inčnega zaslona, projektor, tabla in kakšen kuli se tudi vedno najde , konstruktivne coworking kavice in kosila – ko viharjenje možganov poteka v šesti prestavi. Ampak tudi mi ne spimo na lovorikah, imamo še mnogo idej, veliko volje in zagona, tako, da se bo tale odstavek samo še debelil .

 

Ja, seveda lahko delaš od doma (daj si prosim še enkrat preberi drugi odstavek ☺), v kafiču (strošek kav, ki jih naročaš, da opravičuješ svoje kampiranje cel dan tudi ni zanemarljiv ☺) ali v knjižnici (samo kakšne Skype konference in telefonske klice malo težje izvajaš in kaj narediš s stvarmi, ko moraš na wc?! #mystery), kjer je prostor načeloma brezplačen. Ampak … mi ti vseeno predlagamo, da prideš in preizkusiš coworking. 1 teden ga lahko preizkušaš brezplačno in lahko se boš prepričal/a, da je to nedvomno boljša rešitev.

Še vedno nisi prepričan/a, da je Kovačnica zate? Ni problema, preizkusi nas! ☺

Preberi še …

1.4.2022 | 4 ' branja
5 razlogov, da se izogneš delu v coworkingu …
Taja Nograšek
30.11.2017 | 8 ' branja
Kakšna je tvoja cena?
Nives Justin
30.1.2024 | 2 ' branja
SEO optimizacija
Taja Nograšek