Zakaj raje delati v coworkingu kot doma?

Redno zaposleni pogosto sanjajo o tem, da bi lahko delali od doma. Kot samozaposlena, ki je več let delala v zavetju lastnega doma, seveda sama – ne, v družbi računalnika – lahko povem, da ti delo od doma zagotovo ustreza, če se zgodi občasno, na primer enkrat, dvakrat na teden. Vsak samozaposleni, ki dela od doma, prej ali slej začuti potrebo po družbi na delovnem mestu: po sodelavcih, skupni kavici, “sindikalnih” izletih in službenih zabavah. Računalnik ni ravno družaben − je pa res, da rad odvrača pozornost od dela.

                Ko sem našla coworking prostor Kovačnica, se je v mojem poslovnem svetu spremenilo marsikaj. Službe je konec tisti trenutek, ko zaprem računalnik in stopim iz stavbe. Vsi premori so družabni. Vsi se strinjamo, da je to spodbudno okolje, kjer si ne moreš kaj, da si ne bi vsaj do neke mere širil obzorja v zvezi s poslom, ki ga opravljaš. Mogoče odkriješ LinkedIn in si ustvariš račun. Ali pa izveš, da je Čebelica učinkovitejši sistem za izdajanje računov. S pomočjo “sodelavcev” oblikuješ lastno spletno stran. Dobiš zamisel za širjenje posla … In našlo se nas je deset, ki smo ustanovili zadrugo. Kooperativa 22 povezuje številne poklice, ki se odlično dopolnjujejo: arhitektura, oblikovanje, razvoj spletnih in mobilnih aplikacij, fotografija, prevajanje in lektoriranje, videoprodukcija in poslovno svetovanje. Odpirajo se številna vrata in vsak od nas spoznava nova področja: oblikovanje spletne strani, pravna plat ustanavljanja podjetja, pisanje ponudb, vodenje projektov, ki vključujejo raznolike storitve, predstavitev sebe in zadruge itd.

Povezovanje ni edino, kar se dogaja v coworking prostorih. Vsak teden poteka več delavnic o različnih vidikih poslovanja in vsega, kar spada zraven: retorika, spletna prodaja, teambuilding, samopromocija, marketing itd.

Vsi podnajemniki Kovačnice se strinjamo, da je to skupnost, ne samo delovni prostor. V primerjavi z nekaterimi drugimi coworking prostori, ki smo si jih ogledali, v Sloveniji in tujini, ima Kovačnica dušo. Mogoče ji gre v prid tudi butična majhnost, a vsekakor so tisti, ki ustvarjajo skupnost, ljudje.

Skratka, vsakomur, ki je pri svojem delu vezan na računalnik in pisalno mizo, polagam na srce, da sede za eno od miz coworkinga. Pa pohitite, v Kovačnici je čakalna vrsta. 🙂

Avtor: članica Kovaške skupnosti, Lučka Lučovnik

Preberi še …

4.5.2022 | 5 ' branja
ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU – Q&A
Taja Nograšek
30.7.2018 | 3 ' branja
Bruselj vabi mlade podjetnike!
Nives Justin