Gremo po izkušnje!

Pred časom, ko je odjeknila novica o prodaji Zemante so soustanovitelja Andraža Torija vprašali kaj bi svetoval mladim podjetnikom. Njegov odgovor je bil, da naj podjetniki: »Po tem, ko že imajo idejo, za mesec dni odidejo v tujino. Tja, kjer je središče industrije, v kateri nameravajo inovirati. Šele potem je pametno narediti dober načrt, kako se stvari lotiti. Pomanjkanje izkušenj in osnovnega poznavanja poslovnih praks v tujini je nekaj, čemur se moramo posvečati. Seveda pa svetujem, da se vedno obrnejo na ljudi, ki so karkoli sorodnega že počeli. Večina uveljavljenih podjetnikov bo z veseljem sprejela vabilo na kavo, če se tisti, ki vabilo pošilja, zdi sposoben in ambiciozen«.
Ok, verjetno je to easier said than done, kajne? Niti ne ☺. Pridobivanje izkušenj v tujini pri izkušenih podjetnikih vam omogoča program Erasmus za mlade podjetnike (EYE). Še ne poznaš? Beri dalje ☺.
Preko programa EYE lahko potencialni podjetniki ali podjetniki začetniki (do 3 leta lastnega podjetja) pridobite finančno in administrativno podporo za izmenjavo v tujini pri izkušenem podjetniku v trajanju med 1 do 6 mesecev. V programu sodelujejo vse države članice EU ter Lihtenštajn, Norveška, Makedonija, Islandija, Črna Gora, Turčija, Albanija, Izrael in Srbija.

Zakaj na izmenjavo?

 • pridobivanje praktičnih znanj od izkušenih podjetnikov,
 • spoznavanje evropskih trgov in načinov poslovanj v tujini,
 • izpopolnjevanje znanj na strokovnem področju,
 • vzpostavljanje kontaktov in mreže s podjetniki,
 • finančna podpora Evropske unije.
 • Kaj potrebuješ za prijavo na izmenjavo?
 • življenjepis, motivacijsko pismo in poslovni načrt tvoje ideje,
 • prijava na spletni strani EYE,
 • izbrati moraš posredniško agencijo, ki ti bo omogočila izmenjavo – jap, tudi na gorenjskem jo imamo ☺,
 • v bazi, ki ti postane dostopna šele po prijavi, si izbereš svojega podjetnika gostitelja (trenutno jih je cca 3.000) – gostitelje lahko iščeš pod državi podjetja, po dejavnostih, ki jih opravlja, jezikih, ki jih govori … ali pa poiščeš podjetnika, h kateremu bi želel in ga prosiš, da se prijavi v bazo (če še kar ne najdeš ustreznega podjetnika, ti lahko pri tem pomaga tudi posredniška agencija) in se dogovoriš za izmenjavo,
 • podpišeš pogodbo in se odpraviš na dogodivščino! ☺

Kaj pa dinarčki?
Za vsak mesec bivanja v tujini (ki ga dokazuješ z raznimi računi) ti pripada pavšalno nadomestilo glede na državo v kateri prebivaš:


V petih letih obstoja programa je bilo izvedenih že preko 2.500 izmenjav, ki so vključevale preko 5.000 podjetnikov iz cele Evrope. Najbolj priljubljene destinacije so bile Španija, Italija, Združeno kraljestvo, Nemčija in Belgija, podjetniki so v tujini povprečno ostali 3,5 mesece – dolžino trajanja izmenjave si izbereš sam, ne manj kot 1 mesec in ne več kot 6, ki pa jih moraš izkoristiti v enem letu. Izmenjave so potekale v vseh sektorjih, najpogosteje pa v sektorjih izobraževanja in usposabljanja, oglaševanja in promocije ter arhitekture in gradbenih storitev.

Kaj pravijo tisti, ki so že bili v tujini?

Antonio Saccone (5 tednov, Francija): »The EYE provided me with a great opportunity to get to know better a potentially interesting partner through working together on daily basis. Moreover, I could challenge myself, my competences and my skills in a new working environment. I am satisfied to have established a new partnership, to have contributed to the hosting organisation and to be back home with more inspiration and optimism towards the future«.
Sabin Alexandru Minea (3 mesece, Belgija): »My experience in the EYE has given me the overview, expectations and courage to start my own path. I was able to work hard and understand the line of business through my host entrepreneur/mentor. He shared his experiences and knowledge with me and we created a bond that will last us a lifetime. I was lucky to have an Intermediary Organization that helped me every step of the way (special thanks to Janja Erjavec). I urge anyone who wants to start a business to take advantage of this experience in order to better yourself«.

Te še kaj zanima? Vprašaj!

Preberi še …

4.5.2022 | 5 ' branja
ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU – Q&A
Taja Nograšek
20.11.2018 | 5 ' branja
Odpirate d.o.o.?
Nives Justin
6.8.2018 | 5 ' branja
Najugodnejše banke za potencialne podjetnike
Nives Justin